איך מבקשים מחילה מנפטר? 

והאם בכלל ניתן לבקש סליחה מאדם שנפטר?


אנשים רבים שואלים:

- ציערתי או פגעתי במישהו, והוא כבר מת. איך מבקשים מחילה מאדם שמת? 

- רוצה לבקש מחילה מההורים שכבר אינם בחיים, כיצד עושים את זה? 

- אני חווה סבל, קושי או חסימה במהלך החיים, ומעוניין להסיר 'הקפדה' של נפטר שיתכן שהיא הגורמת למצב שלי, מה עלי לעשות?


אכן, כאשר צריכים לבקש ממישהו מחילה, והלה כבר איננו בחיים שנוכל לפנות אליו, זוהי סיטואציה קשה ומביכה מאוד. ישנם אנשים שהדבר טורד את מנוחתם שנים רבות ואינם מוצאים מנוח לעצמם.    


אז מה באמת עושים? איך מבקשים סליחה מנפטר?


ההלכה היהודית נותנת לזה פתרון.


וכך כותבים ה"שולחן ערוך" והפוסקים: מי שפגע או ציער אדם, והלה כבר איננו בחיים, יעלה לקברו יחד עם עשרה אנשים ויחלוץ את מנעליו, וכך כשהוא עומד יחף סמוך לקבר, יספר באזני העשרה בפרטי-פרטים את כל העוול שהוא עשה לנפטר, ויבקש ממנו מחילה בפניהם (בשולחן ערוך מופיע בדיוק הנוסח המלא שצריך לומר). והם יאמרו לו: "מחול לך, מחול לך, מחול לך".    

 

ובכן יש פיתרון, אבל הוא כלל לא קל לביצוע. למי מאיתנו ישנם עשרה אנשים זמינים שיסכימו לפנות מזמנם היקר ולהצטרף אליו לבית העלמין? ובכלל, למי מאיתנו יש אומץ לגשת לקבר חלוץ-נעלים ולגלות באזני מניין אנשים את המעללים הרעים שעשה? אבל את זה היינו צריכים לקחת בחשבון לפני שהלכנו לפגוע במישהו... כעת כבר אין ברירה, זוהי פעולה שאי אפשר להתחמק ממנה, ובלעדיה אין כפרה לעולם אפילו ביום כיפור. 

כמו כן ישנם סיפורים רבים על אנשים ומשפחות שסבלו מכל מיני עיכובים וצרות, בבריאות, בפרנסה, בזוגיות, וכדומה, ולאחר שעשו את סדר-המחילה והסירו מעליהם את קפידת הנפטר – הכל הסתדר. 


אז מה עושים?

בשביל זה בדיוק פתחנו בפרוייקט "מחילה מנפטר". אפשר לפנות אלינו דרך האתר באופן אנונימי (יש להזדהות רק עם השם הפרטי ושם האב/האם), ואנחנו נעלה לקבר בשליחותכם יחד עם עשרה אנשים נוספים, ונעשה עבורכם את כל סדר-בקשת-מחילה הנ"ל. ההלכה מאפשרת לבקש מחילה על ידי שליח, במקרה שמבקש-המחילה גר בעיר אחרת, במרחק של מינימום 12 ק"מ (ויש אומרים 14 ק"מ) ממקום הקבר, או במקרה שקיים קושי אחר להגיע לקבר שלא על ידי שליח, כגון שמבקש המחילה מתבייש לעשות זאת בעצמו.    


אם אתם מעוניינים לבקש מחילה מאדם שמת, עכשיו זוהי ההזדמנות שלכם.  

מלאו ושלחו לנו את הטופס הבא, ואנחנו נעשה את כל התהליך בשבילכם.




3 נקודות שחשוב לדעת:

- כל הפרוצדורה האמורה לעיל הינה חובה! 

- בקשת מחילה שלא בפני עשרה אנשים, או בלי לפרט באוזניהם את העוול שעשינו לנפטר - הרי זה כאילו לא ביקשנו מחילה כלל

- לאחר שמבקשים מחילה לפי הכללים, יכולים להיות רגועים שהנפטר מחל בלב שלם, וכל ההקפדות בטלים ומבוטלים.

- מי שלא ביקש מחילה מהוריו סמוך לפטירתם, חשוב שיעשה זאת לאחר פטירתם, לפי הכללים המפורטים לעיל. זאת משום שבמשך השנים שהילד גדל אצל הוריו, לא ימלט שהוא לא ציער אותם במשהו או פגע בהם.